In het bijzondere jaar 2020 neemt John van der Ham afscheid als voorzitter van de LOV. Hij kondigde dat al ver voor de Coronacrisis aan dus het kwam niet als een donderslag bij heldere hemel.

Annette interviewt John over de voorzittershamer, timmermanshamer en verder bouwen aan de LOV.

Toch is het bijzonder, we hebben in 2020 één ontmoeting voor de leden kunnen organiseren: de nieuwjaarsreceptie. We hebben wel twee vergaderingen met elkaar gehad. Het voelt alsof het niet af is. Hoe voelt dat voor jou? John: “Nee dat gevoel heb ik niet."

"Ik ben zeven jaar betrokken geweest bij de LOV, waarvan ik een aantal jaren voorzitter ben geweest. Een vereniging is eigenlijk nooit echt af, er is altijd wel iets te verbeteren. In die periode is mijn voornaamste doelstelling geweest bedrijven bij elkaar te brengen. Door voorjaars- en najaarsevenementen te organiseren, elke keer bij één van de leden op locatie, hebben alle leden hun netwerk kunnen uitbreiden en is er meer onderlinge handel ontstaan. Ik kijk met een tevreden gevoel terug op dit resultaat tot dusver”.

Na wikken en wegen heb ik ja gezegd op de vraag of ik voorzitter wil worden. Er zijn altijd duizend redenen om het niet te doen. Je vraagt je af: kan ik dat, wil ik dat? Maar ik pak de uitdaging aan, zeker nu we de enthousiaste Judith Kok gevonden hebben om het bestuur te versterken. Zij gaat het secretariaat van mij overnemen. Jij nam de voorzittershamer van Roel de With over. Wat heb jij van Roel meegekregen?
John: “Roel is voorstander van het organiseren van evenementen waar ondernemers samen kunnen komen. Om met elkaar te praten en het nuttige en het aangename te combineren. Door mensen en bedrijven met elkaar in contact te brengen bevorder je de onderlinge samenwerking en faciliteer je (economische) groei voor alle partijen, dat leerde ik van Roel.”

 Wat is de beste tip die jij mij kan geven om een goede voorzitter te worden?
John: “Goed luisteren is in elke functie een waardevolle eigenschap. Ieder verenigingslid heeft zijn of haar eigen vakgebied en expertise. Luister naar de leden, overleg met de leden en vraag hen of zij hun bevindingen met je willen delen. Zorg dat je als vereniging zichtbaar bent.”
Dat ga ik proberen en me daar in ieder geval voor inzetten en deze vraag natuurlijk aan de leden stellen: “Deel je ervaringen, je zorgen, je vragen of je bevindingen met ons, met elkaar, pas dan kunnen we goed samenwerken!”

Als je terugkijkt, wat heeft de tijd in het bestuur van de LOV gebracht of misschien juist niet?
John: “Ik realiseer me veel meer wat een mooie, actieve vereniging de LOV is en wat een enorme veelzijdigheid aan bedrijven er binnen de vereniging vertegenwoordigd is. Ik vind het vooral mooi dat de Lexmondse ondernemers bereid zijn de samenwerking met elkaar op te zoeken, elkaar succes gunnen en ook kunnen genieten van het gezamenlijke succes."

De voorzittershamer is nu in mijn bezit, symbolisch dan, want ik kreeg van jou een timmermanshamer. Met een timmermanshamer kun je wel mooi bouwen. Ik denk na over het verder bouwen aan de LOV.  Laten we samen eens vooruit kijken. Stel we zitten gezond en wel in het jaar 2021. De Coronacrisis ligt achter ons, we krabbelen er met z’n allen weer bovenop. Wat kunnen we doen als ondernemersvereniging om ondernemers bij elkaar te brengen en te houden, zodat we van elkaar kunnen blijven leren?
John: “Ook als de Coronacrisis straks achter ons ligt, zullen er (blijvende) veranderingen in de maatschappij merkbaar blijven. Probeer als ondernemer(s) ook in de nieuwe situatie kansen te zien. Denk vooruit, denk vanuit de consument. Probeer aan de behoeften van de klant zo goed mogelijk invulling te geven met de producten en diensten die je als ondernemer aanbiedt. Ook daar kan de onderlinge samenwerking van ondernemers het verschil maken, waardoor klanten voor jouw bedrijf kiezen: Samen staan we sterk!”

 

john en annette